torstai 27. heinäkuuta 2017

Verla, Unescon maailmanperintökohde!
Kotoamme vain 17km päässä, sijaitsee yksi seitsemästä Suomessa sijaitsevista maailmanperintökohteista, Verlan puuhiomo ja pahvitehdas miljöö. Maisemat ovat tuttuja jo lapsuudesta minulle jolloin matkasimme aina asuntovaunulla Verlan halki kesää viettämään. Miehelleni paikka on erittäin tuttu koska on asunut siellä koko lapsuutensa aikuisikään asti. Mieheni vanhemmat, mummo ja täti asuvat siellä edelleen, enkä ihmettele kyllä miksi tämä paikka kiinnittää asukkaansa juurilleen ♥

Verlasta löytyy historiallisesti merkittävä paikka lähellä ruukkikylää, kivikautinen kalliomaalaus. Ilman kiikareita tai venettä, millä pääsisi lähemmin tarkastelemaan maalauksia, näkyy maallikon silmään laiturilta lähinnä punamullalla tehtyjä ääriviivoja. Kuitenkin maalauksessa on havaittu olevan jono vasemmalle eli pohjoiseen katsovia hirviä ja joitakin ihmishahmoja. Vedenpinnan uskotaan pysyneen suunnilleen samalla korkeudella maalausten tekoajasta lähtien. Kuvan pysymiseen näihin päiviin saakka on ollut syynä piidioksidi joka on saostunut sadeveden mukana maalauksen päälle ja näin suojelee maalausta kulumiselta. Lisää voit lukea ainakin TÄÄLTÄ.Ensimmäinen puuhiomo Verlankosken äärelle perustettiin vuonna 1872, mutta se tuhoutui tulipalossa jo heti vuonna 1874. Uusi hiomo ja sen yhteyteen rakennettu pahvitehdas aloitti toimintansa 1882. Hirsirakenteinen pahvikuivaamo kuitenkin paloi vuonna 1892 ja sen paikalle rakennettiin uusi rakennus tiilistä. Myös paloturvallisempi tehdas muuttui tiilirakenteiseksi vuonna 1895. Tehdas muodostuu kolmesta osasta: pahvitehdas, kuivaamo ja kiillottamo. Kiillottamo rakennettiin 1929, jolloin tehtaaseen otettiin käyttöön höyryvoima.

 Verlan sydän, Verlankoski on tarjonnut ihmisille mahdollisuuksia hyödynnettäväksi ja suonut aikoinaan edellytykset Verlan tehdasyhdyskunnan syntymiselle. Sillan ylittäessä alkoi alue joissa asui suuri osa tehtaan työntekijöitä asuntokasarmeissa ja virkailijataloissa.
Verlan maailmanperintökohteen lähelle voit varata Verlan mökeiltä majoituksen, jossa asut 1800-luvun loppupuolella rakennetuissa mökeissä ja näin olla osana historiaa ja tätä tarinarikasta maailmanperintökohdetta sekä tutustua paikkaan rauhassa vaikka usemman päivän ajan.

Maisemaa hallitseva kaunis vanha rakennus oli aikoinaan isännöitsijän asuin-ja konttorirakennus, Patruunan pytinki. Talo tai oikeammin kartano rakennettiin vuonna 1885. Rakennusta laajennettiin korkeammalla torniosalla vuonna 1898 jossa sijaitsi mm. tehtaan konttori ja vierashuoneet.

Ei voinut kun kiertää tätä kaunista rakennusta ympäri ja antaa mielikuvituksen lentää tuolle ajalle kun noita portaita kulutettiin ahkerasti ja ikkunoista katsottiin kauniita maisemia. Osasikohan kukaan silloin kovin pitkälle arvostaa tätä suunnatonta kauneutta ympärillä ja talon arkkitehtuuria?!


Talon takapihalla sisälle vievät rappuset olivat rapistuneet ajan hengessä daalioiden kumarrellessa niiden edessä kun kuninkaan hoville. Tämän talon helmi ♥

Täällä miljöössä alkoi mielikuvitus kyllä laukkaamaan ja kuvitteli ympärilleen tehtaan toimintaa, ääniä ja työmiesten ahkeraa työskentelyä. Ympärillä paljon kauniita tiilirakennuksia ja eläkkeelle jääneitä junanraiteita, joita ei enää raskaat puukuormat rasittaneet. Museokaupasta sai ostaa tasatunnin välein lipun tehdasmuseo kierrokselle, tällä kertaa jätettiin väliin tämä ja käveltiin vaan ihailemassa kaikkea ulkoilmasta käsin.Alueella sijaitsee Verlan makasiinikahvila jossa voit nautiskella lounasta tai kupposen kuumaa. Kuvaa ei tullut jostain syystä paikasta otettua, koska ei käytetty palveluja tällä kertaa.
Lisää paikan palveluista ja aukioloajoista löydät TÄÄLTÄ.

Yläpuolella olevassa kuvassa näkyvä vanha tallirakennus kätkee sisäänsä ihania pieniä käsityöpuoteja. Puutöitä, keramiikkaa ja tekstiilejä.
Näihin kortteihin ihastuin ♥


Vielä pistäydyttiin viiniverlan viinipuodissa ja viinituvassa joissa kaikki viinit ovat luonnonmukaisesti tuotettuja. Tuotteet sopivat monasti myös viiniallergioista kärsiville, joten minullakin siis saattaa olla toivoa :)Valikoima oli runsas! Ostoskassiin sujahti kotiin tuliaisiksi vanhan ajan limonaadia ♥


Ihanaa että tämä kohde on jäänyt osaksi merkittävää historiaa ja näin ollen ei hukuta pientä talvella uinuvaa maalaiskylää unohduksen alle vaan nostaa kevään kynnyksellä paikan täyteen kukoistukseensa ja herättää paikalliset ihmisetkin kauneudellaan uuteen eloon ♥ Turisteja oli ainakin arkipäivänä vaan sopivasti ja paikassa säilyi sinne kuuluva rauhallisuus ja rentous.
Päivässä oli kaunis auringonpaiste, hyvä seura ja sopiva mielentila joten aivan nappi osuma oli tuoda kesävieras Suonenjoelta tutustumaan tähän kauniiseen perintökohteeseemme ♥
Suosittelen sinullekkin!


10 kommenttia:

 1. Aivan huikean kaunis paikka. Upeaa, että tällainen paikka on saanut ansaitsemansa huomion ja se halutaan säilyttää.
  Aurinkoista torstaita sinulle <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli niin rauhoittavan kauniit maisemat kyllä ♥ Ja sattui ihana aurinkopäivä bonuksena, ne kun on ollut täällä kaakkois suomessa tänä kesänä erittäin vähissä! Ihanaa viikonloppua Outi ♥ :)

   Poista
 2. Suomessa on paljon kauniita paikkoja,olet kuvannut juuri yhden😊🌼💚Aurinkoista torstaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä Suomesta kesäisin löytyy uskomattoman kauniita paikkoja ja ihan kotikonnuiltakin ♥ Oikein ihanaa viikonloppua sinulle :)

   Poista
 3. Kyllä oli hieno perintökohde. Kannattaa minusta tutustua tuohon. Vois joskus käydä, oli kivoja kuvia, kiitos.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä kannattaa jos ajelee vaikka joskus Kouvolan ohitse tai likelle niin piipahtaa Verlaan :) Ihanaa Elokuuta sinulle!!!

   Poista
 4. Onpa komean kaunis paikka! En ole aiemmin kuullutkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on niin kaunis maalaismaisema ja vanhat rakennukset ♥ Kesäistä Elokuuta ♥

   Poista
 5. Kannattaa minusta tutustua tuohon. Vois joskus käydä, oli kivoja kuvia, kiitos.


  หนังซอมบี้

  VastaaPoista
 6. I'am glad to read the whole content of this blog and am very excited,Thank you for sharing good topic.

  ดูหนัง

  VastaaPoista

Ihana komenttisi piristi minua varmasti, kiitos <3