maanantai 12. elokuuta 2013

Mehu ja hillojuttuja :)

Mie lueskelin ja selasin kommentteja aikasemmista postauksista ja hupsis, olin aivan kokonaan unohtanut yhden postauksen =O Eli lupasin tuoda tännekkin terveiset miten mun mehun keitot mehumaijalla meni :) Ja tietty jos joku siellä pähkäilee, että onkohan se vaikeeta ja miten se tapahtuu niin tässäpä sitten hieman rohkaisua ja ohjeenkin tynkää ;)
Pakko kertoa kevennys tähän heti alkuun eli mun piti tehdä kylmäsäilöön muutamia lasipullollisia mehua, joita sitten ajattelin ehkä viedä jopa lahjaksi joskus, mutta kuinkas kävikään.. Prismasta ei löytynyt muita pulloja kuin semmoisia joissa oli korkit kiinni pulloissa... Noh minä sitten ajattelin että pakkohan niiden on kestää uunin kuumuus, kun niitä joutuu desinfioimaan ja niimpä Katjan operaatio pullojen desinfiointi alkoi :D Kaikki sujui aivan mallikkaasti ja aivan, olin oikeassa, että korkit kesti n.150 asteisen kuumennuksen, kunnes....
Keittiöstä ja siis sieltä uunista alkoi leviämään hitonmoinen käry, joka salpasi hengityksen ja sai palohälyyttimet laulamaan! Minä hädissäni kurkkasin uuniin ja Aapuaa.. siellä oli kaikki korkit sulaneet uunin pohjalle ja pullotkin uhkasivat räjähtää.. äkkiä luukku kiinni ja nopea silmäys lämpöasteisiin kertoi, että olin jossain vaiheessa mehun kanssa häärätessä ilmeisesti sohaissut lämpösäädintä ja se oli täysillä.. Ulos joka iikka ja pikku tuuletus hetki terassilla :D Kyllä harmitti ja nauratti!! Tapahtuipa taas... mulle ;)
Meillä siis päätettiinkin pakastaa mehu :D
Mutta siis näin se mehunkeitto meni sensuroituna..hih..
Ensin tietysti kerättiin marjat terttuineen, eikä haitannut lehdetkään siellä seassa vaan nekin meni mehumaijaan myös! Roskat huuhtelin vain marjoista veden alla.
Mehumaijan alimmaiseen kattilaan lisäsin vettä 2/3 osaa ja heitin marjat ylimpään kerrokseen. Marjoja mahtui vajaa 10 l ämpärillinen kerralla. Varmistin vielä, että keskiosasta tuleva mehuletku oli nipistimellä hyvin kiinni ja ylöspäin, muuten oltais saatu siltäkin osin jännitystä keittiöön :D
Kun etsiskelin ohjeita, miten keittää mehua, oli joissain ohjeena, ettei sokeria kannattaisi lisätä vielä tässä vaiheessa vaan sitten vasta pulloihin, jottei sokeria menisi hukkaan? No mene ja tiedä, minä ainakin halusin sokerit lisätä tässä vaiheessa :) Laittelin marja ja sokeri kerroksia vuorotellen ja hurahtipa tuota makeutta noin 2kg joukkoon. Me tykätään makeasta :D
MMM... Mitkä ihanat tuoksut <3
Keittelin marjoja noin 30-40 min. jonka jälkeen valutin yhden pullollisen mehua ja kaadoin takaisin marjojen päälle.
Sitten hetken päästä mehun pullotus pakastepulloihin, jotka olin kiehuvassa vedessä käsitellyt. Noita pakastepulloja ei tartte niin desinfoida, kun menevät pakkaseen, mutta vähän oli kuiteskii pestävä :) Pulloihin pieni laajenemisvara! Älä siis täytä piripintaan!

Mehua tein jotain 14 litraa, laskuissa en pysynyt kunnolla, kun sitä maisteltiin tuossa keittiössä heti tuoreeltaan monella suulla :) Olipa taas niin muumimammamainen olo kun sai jotain tehtyä omin pikku kätösin ja lapset tykkäs <3 Nyt on herkkumehua pakastimessa erikoistilanteisiin ja pienien nuhanenien iloksi talvipakkasille!

Yhtenä iltana puolenyön aikoihin valmistui keittiössä myös appiukon keräämistä mustikoista hilloa muutama purkki ja tällä kertaa onnistuikin kommelluksitta :)
Home Made <3
Nyt vaan odottelen tuleeko omppuja olleskaan puista hilloa varten vai joudunko ostamaan kaupasta, mutta syksy ei tule ilman omatekosta omppuhilloa :)
Kaikille pienien ihmislasten vanhemmille oikein turvallisia ekoja kilometrejä koulutielle ja pidetäänhän silmät ja korvat auki kiusaamisten varalta!!! Jokaisella lapsella on oikeus hyvään koulupäivään! Moikka <3

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ihana komenttisi piristi minua varmasti, kiitos <3